> Schengen Vizesi Nedir?

Yunanistan, Avrupa Birliğine üye bir ülke olup, Schengen anlaşmasının bir parçasıdır. Bu iki üyelik, Yunanistan'ı ziyaret etmek isteyen yabancı vatandaşların vize gerekliliklerini belirlemektedir.

Schengen vizesi, Schengen bölgesindeki bir veya birkaç ülkeyi ( Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İtalya, Yunanistan, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, Polonya, Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Malta, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan) ziyaret etmek istediğinizde gerekmektedir.

> Schengen konaklama süresi ve farklı Schengen ülkelerine ziyaret

Schengen Vizesi, Schengen bölgesi dahilinde 90 güne kadar seyahat etme hakkını tanımaktadır. Vize uygulamalarıyla ilgili yetkilerin belirlendiği yönetmeliğe göre, vizenizi seyahat edeceğiniz veya seyahatinizin önemli bir bölümünü geçireceğiniz ülke temsilciliğinden temin etmeniz gerekmektedir. Farklı Schengen ülkelerine seyahat etmeyi planlıyorsanız, vize almak için en uzun konaklama yapacağınız ülkenin temsilciliğine başvurmalısınız.

> Yunanistan Schengen vizesi ana Şartları

Ana konaklama yeriniz (en uzun süreyi geçireceğiniz Schengen ülkesi) Yunanistan ise veya; Schengen ülkelerinde kalış süreniz aynı, ancak Yunanistan, Schengen alanına ilk giriş noktanız ise.

> Kimler vize başvurusunda bulunmalıdır?

Türk vatandaşlarının Yunanistan’ı ziyaret etmek için bir vizeye gereksinimleri bulunmaktadır. Diplomatik, servis (Hususi/yeşil) veya hizmet (gri) pasaport sahiplerinin, Schengen bölgesinde 90 günden az süreli konaklamalar için vize almaları gerekmemektedir.

> TC Uyruğuna sahip olmayan diğer ülke vatandaşları nasıl başvuru yapabilir?

Türkiye dışındaki bazı ülke vatandaşları için vize işlemlerinin proses süresi normal şartlarda 15 iş günüdür. Bu sebeplerle yoğunluklar da göz önünde bulundurularak vize başvurusunun olabildiğince erken yapılması önerilir.

Yabancı vatandaşların Türkiye’de ikamet izinlerinin bulunduğunu kanıtlamaları gerekmektedir. Yunanistan Başkonsolosluğu vize başvurularının değerlendirme işlemini başvuru sahibinin sosyal ve ekonomik durumunu incelenmesi esasını temel alır. Bu amaçla başvuru sahibinin şahsi dokümanlarını talep eder. Geçici olarak öğrenim görmeye gelen öğrencilerden ise ebeveynlerin dokümanlarını talep etmektedir. Bu dokümanların İngilizce veya Yunanca diline noter tasdikli olarak çevrilmiş olması gerekmektedir.

Türkiye dışında başka bir ülkede doğmuş başvuru sahiplerinin, yakın bir zaman içerisinde biyometrik verilerini vermiş olsa dahi başvurusu ile beraber tekrardan parmak izi vermeleri gerekmektedir.

Aşağıda verilen web sitesi adresinden Yunanistan’ın vize uyguladığı ülkeleri görebilirsiniz:

http://www.mfa.gr/en/visas/visas-for-foreigners-traveling-to-greece/countries-requiring-or-not-requiring-visa.html

> AB ve Yunan Vatandaşı yakınları

Avrupa Birliği (AB) , AB üyesi ülke vatandaşlarının veya Yunan Vatandaşlarının aile üylerinin, onlarla beraber AB ülkelerine yapılacak olan kısa süreli (90 güne kadar) vize başvurularında kolaylık sağlanmasını öngörmektedir. Bu durum bakmakla yükümlü olunan aile bireylerine yöneliktir.


Eşler, 21 yaşını doldurmamış çocuklar (veya eşin çocukları), ya da bakmakla yükümlü oldukları 21 yaşından büyük çocuklar (veya eşin çocukları), bakmakla yükümlü oldukları ebeveynleri ya da kayın peder/valideleri.


Detaylı bilgi için Vize kategori AB / Yunan vatandaşı eşi ve/veya çocukları seçiniz .

> Vize başvurumu İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğuna yapabilir miyim?

Yunanistan Başkonsolosluğu vize konuları ile ilgili olarak her Salı saat 09:30 ile 13:00 arası randevu ile ziyaretçi kabul etmektedir.

> Ulusal vizeye nereden başvurabilirim?

D-Tipi Ulusal vize ve D-tipi Erasmus (90 gün ve üstü Erasmus programı) başvuruları sadece Yunanistan Başkonsolosluğu tarafından Salı günleri 09.30-13.00 saatleri arasında kabul edilmektedir.

> Vize Başvurumu seyahat başlangıç tarihinden ne kadar önce yapmalıyım?

Seyahat başlangıç tarihinden en az 15 iş günü öncesinden başvurunuzu yapmanızı öneririz. Normal şartlarda Başkonsolosluk tarafından vize kararının verilmesi 4-5 iş günü gerektirmektedir ancak başvuru sahibinin uyruğu iş yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilir.

> Vize başvuruları, planlanan seyahat tarihinden en fazla ne kadar süre önce yapılabilmektedir?

Vize başvuruları, planlanan seyahat tarihinden en fazla 3 ay öncesine kadar yapılabilmektedir. Örneğin planlanan seyahat tarihiniz 1 Haziran ise, vize başvuru tarihiniz 1 Mart’tan önceyapılamaz.

> Pasaportumu teslim etmeden başvuru yapabilir miyim?

Hayır. Pasaportunuzu, tüm dokümanlarınız ile beraber Başkonsolosluğa iletilebilmemiz için vize başvurunuz esnasında ibraz etmeniz gerekmektedir.

> Başvuru kararlarını kim vermektedir?

Yapmış olduğunuz başvurular sadece istanbul Yunanistan Başkonsolosluğu tarafından değerlendirilmektedir. Kosmos Vize Hizmetleri çalışanlarının vize üzerinde herhangi bir şekilde olumlu ya da olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Kosmos çalışanlarından, başvurularda etkileri olduğu iddiası ile karşılaşılması durumunda, Kosmos Vize Hizmetlerine bildirilmesi rica olunur.

> Vize işlem süresi kaç gündür?

Normal şartlarda Vize işlem süresi 5 ila 15 iş günü arasındadır. Başvurunuz Başkonsolosluğa ulaştıktan sonra işlem süreci normal şartlarda 4 ile 5 iş günü arasındadır.

> Yapacağım başvuru için randevusuz gelebilir miyim?

Acil bir durum olmadığı sürece randevusuz başvuru alınmamaktadır. Bu nedenle Randevu Bölümünden uygun gün ve saat aralığında ücretsiz olarak randevu alabilirsiniz.

> Seyahat Acenteleri

Seyahat acentelerinin TURSAB tarafından verilen A veya B sınıfı yetkisine sahip olması gerekmektedir.

> Seyahat sağlık sigortamın süresi ne kadar olmalıdır?

Seyahat sağlık sigortanız belgelerini sunduğunuz seyahatin süresi kadar olmalıdır. Sigortanızın daha uzun süreli olması vizenin daha uzun süreli verilmesine neden olmaz ya da kolaylık sağlamaz.

> Başvurumu 3. cü bir şahıs yapabilir mi?

25.09.2014 tarihinden itibaren son 59 ay içerisinde, herhangi bir Schengen ülkesine parmak izi ( VIS ) verdiyseniz, şahsen başvurmanız gerekmemektedir.

Başvurunuzu 3. bir şahıs (aile üyeleri de buna dahildir) gerçekleştirecek ise, bu kişinin kimlik fotokopisi ile beraber noter tasdikli yetkilendirme yazınızın başvuru esnasında sunulması gerekmektedir.

> Başvuru belgelerimi kargo ile gönderebilir miyim?

Hayır, başvurular kargo aracılığı ile kabul edilmemektedir. Web üzerinden randevu alınarak, randevu gününde dokümanlarınızın teslim edilmesi gerekmektedir.

> TC vatandaşıyım, TC pasaportum var ve Schengene üye olmayan bir ülkeden oturum vizem var Türkiye’den başvuru yapabilir miyim?

Başvurunuzu ikamet ettiğiniz oturum izniniz olan ülkeden yapmalısınız.

> Ad/Soyadı değişikliğinde yeni adımı soyadımı taşıyan pasaport ile mi başvuru yapmam gerekir? Eski pasaportumdan mevcut vizem geçerli olur mu?

Evet, eski isminizi taşıyan ad/soyad kabul edilemez. Eski isim soyadınızı taşıyan pasaportta geçerli vizeniz var ise bu vize geçerli sayılmaz. Vizenizin güncel pasaprtunuzda yer alması gerekmektedir

> Vize başvurum reddedilirse, tekrar başvuru yapabilir miyim?

Red alan başvuru sahibinin tekrar başvuru yapması durumunda, dosyasında red nedeninin aksini kanıtlayacak belgeleri de sunması gerekmektedir.

> Reşit olmayan (18 yaş altı) başvurular nasıl yapılmalı?

18 yaş altı vize başvuru sahipleri, ebeveyn/yasal vasi ya da tek başına seyahat etme durumlarında getirmesi gereken evrak için bakınız belgeler

> Pasaport teslimi nasıl yapılmaktadır?

İstanbul Yunanistan Başkonsolosluğu tarafından değerlendirmesi sonuçlanan pasaportlar, Vize Başvuru Merkezimiz tarafından Konsolosluktan teslim alınır. Pasaportlarınızı başvuru merkezimizden teslim alabilir ya da kurye hizmetimizden yararlanabilirsiniz. Teslim saatleri için Çalışma saatleri sayfamızı ziyaret ediniz.

> Beynelmilel ehliyete ihtiyacım var mı?

Ehliyetinizi, 01.01.2016 tarihinden sonra yeni kriterlere göre yenilediyseniz beynelmilel ehliyet çıkarmanıza gerek kalmamıştır. Yeni ehliyetiniz ile Yunanistan’a seyahat edebilirsiniz.

> Pasaportunuzu teslim aldıktan sonra vizenizde kontrol etmeniz gereken noktalar